Trivselkväll i Vejle!

Okej! Lite annorlunda kanske, men detta är fan en av dom trevligaste kvällar jag haft i land i Danmark på …..ja, väldigt länge. Styrman och jag gick i land efter en mycket god Indonesisk middag ombord (våran, för tillfället, kock är Indonesier). Vi skulle till affären och köpa lite skit man kan ha nytta av, kaffe latte i pulver form, rödpölse, kärnmjölk, gammeldans, dvd filmer, dansk starkt lagrad ost… och strumpor!

 

Allt är inhandlat och vi bestämmer oss för att det skulle va trevligt att ta en torsdags pilsner på puben, sagt och gjort, innanför dörren ställer vi våra matkassar i garderoben, vilket tydligen inte var ovanligt, för där stod redan 6 matkassar i väntan på pilsner törstiga ägare.

 

Denna pub har en historia för oss sjöfarare, åtminstone för oss på båten VIA, där har ödslats en och annan krona, kommer ihåg en gång när fem (5) tappra sjömän gick dit med en varsin 2-liters fryspåse med Danska mynt som vi samlat på oss i en tid, och dessa mynt fullkomligt hällde vi ut på bardisken med orden…. När vi beställer så tar du betalt med dessa mynt, och så tar du själv det samma som vi dricker, vi bjuder.

 

Damen bakom disken tackade och tog emot…..i ett par timmar ja, sen fick diskplockaren ringa hennes syster, hon var så jävla full, så att när andra gäster ville beställa sa hon (på danska) håll din käft, ser du inte att jag pratar med fem snygga sjömän, vill du ha nått så kom tillbaka i morgon när jag är nykter. Hennes syster kom och tog över i baren…hon var inte glad kan tilläggas. Hon föll dock inte för frestelsen lika lätt som sin syster, men hon tryckte i sig ett par pilsner hon också.

 

Detta är just en sån grej som gör att man bara älskar danskarna och deras sällskaps kultur, du kan sätta dig på vilken bar du vill, bjuda bartendern på en öl, (en del tar bara coca-cola tro det eller ej) och du har ett garanterat samtal i minst en timme, och när andra runt om hör att du är Svensk, ja då har du inte tråkigt resten av den kvällen. Men det finns säkert en massa undantag i Danmark med, kan tänka mig att det finns ett storstadskomplex i Köpenhamn också, men det vet jag inget om.

 

Hur eller promille, så sitter jag där med styrman och dricker Odense pils med en sexa Arn Bitter (rekommenderas om man gillar Bitter) och får en nästan omänsklig önskan att jag hade mina kompisar där, alla på en gång. Herr R.B. Herr J.G. Herr T.N. Herr A.S. Herr M.N. Herr E.E. Herr S.N. Herr T.D. Herr J.M. Och sist men definitivt inte minst Herr A.Z. Inga fruar inga barn, bara goa gubbar i en rökig Dansk after work pub, skratta och snacka skit! Dessutom kunde vi nog ge Danskarna ett och annat att prata om i generationer!!! Ha ha!

 

Hrm, tillbaka till värkligheten, inte för att det var nått fel på den, men där satt vi nu, väldigt tillfreds med tillvaron och det beställdes in ett par rundor till. Vid 19.30 gick vi tillbaka till båten. Väl inrättade i varsin bekväm stol med en rykande kopp kaffe latte, en lagom mängd Grönstedts Extra, pilsner, två mackor med starkt lagrad ost, rostade mandlar, en gammal, men sevärd film, och inte en människa som stör, ja det tog inte lång stund innan man önskade att man hade all tid i världen till just detta, men … värkligheten kommer snart i kapp en, mackor uppätna tillsammans med pilsnern, kaffet urdrucket och cognacen likaså, ja då slår sömnen en i nacken, som donken i en fiskares hand då han avlivar fisken. Så var det med den filmkvällen. Gamnacke, ryggvärk, sura uppstötningar och magsyra vid uppvaknandet…… Hm!  Det är då fan att man inte ska kunna ta en helkväll med lite enkelt tilltugg, film och nått litet att dricka, men det blir väl så när man sovit sammanlagt 12 timmar på 4 dygn. Tur man kan komma hem till holken och vila upp sig ibland! =D

 

Ted!

 

 

 


Kommentarer
Postat av: J.G.

Ha Ha... många av oss har väl snart vuxna barn och dessutom kärringar som inte dricker varken pilsner eller bitter. Så en helkväll i Danmark finns på min "Att göra-lista". :-)

2009-12-07 @ 10:50:28
Postat av: Ted!

Hi hi, ja det får inte missas. Kul att du visste vem du var i alla fall..:)

2009-12-10 @ 14:22:20
URL: http://idregut.blogg.se/
Postat av: E.E

Ännu en liten fin anekdot.

Det hade inte varit svårt att banka ihjäl några timmar där inte ;)

2010-02-01 @ 20:43:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0