Nationalsången!

Ja, vad ska man tycka i detta ämne egentligen!
Om jag i min ålder flyttar till ett annat land, inte fan kan du få mig att anamma en annan nationalsång än den Svenska. Eller??

Nja, om man tänker efter lite och sätter sig in i detta en stund, (ja jag vet...har för lite att göra) en flykting som kommer till ett land i fred och där blommorna står i rader för att dofta gott bara för dig, i stället för krig och elände.
Ja, då kanske man skulle bli detta land evigt tacksam, för att man fick komma med sin familj och undkomma krig och förföljelse, död och elände. Man kanske skulle anamma det landets nationalsång med hull och hår, och älska den som sin egen. Har aldrig varit i den situationen så det kan jag omöjligt veta!

Men om jag kommer som luffare och drasut från ett land i fred och kärlek, för att senare gifta mig med en av landets invånare bara för att jag trivs med.....ja, klimatet, vad vet jag, då skulle jag nog hålla mitt ursprungslands nationalsång för den som fick mitt hjärta att slå ett patriotiskt slag. Finns ju ingen anledning att darra av rädsla när jag tänker på mitt hemland då inte!

Allt detta kan förstå, men vad har då nationalsången för innebörd för oss Svenskar? Ja innan jag svarar för min egen innebörd kanske vi ska titta lite på texten i nationalsången. Första versen, inga problem, "älskar det värnaste land upp på jord". jepp....nooo probelmas! "Himmel och ängder gröna"....klart som korvspat!

Vers 2 blir nog lite mer svår tolkad, eller egentligen inte, men ändå. "Du tronar på minnet från fornstora dar"?? Jaha, vad menas med det då tro, jo troligtvis den tid då Sverige hade en flagga i stort sett varje europeiskt land, krigade och dödade i den blå gula flaggans namn! Men jag har valt en helt annan tolkning, minnet från fornstora dar kan ju vara precis vad du bestämmer att det ska vara, för min del är det bland annat, fornstora dar, det var Stenmark, Gunde Svan, Honken Holmkvist, ja, på den tiden vi erövrade allt i skidor, även fotbolls landslaget -94 får vara med under fornstora dagar för min del! kan lägga till alla utforskare/upptäckare som bidragit med den Svenska historien!


Andemeningen är väl ändå att man ska känna tillhörighet med sitt land, flagga och nationalsång.
Sen finns det två verser till att begrunda, "din fana högt, den bragderika bära", det lägger jag under samma tolkning som innan.

Sen att vissa skolor valt att inte sjunga nationalsången på skolavslutningarna, det finner jag bara patetiskt och skrämmande. Det visar bara hur rädda vi Svenskar är att stöta oss med andra kulturer, i stället för att lära oss mer om våra "ny Svenskar". Jag är fullkomligt övertygad om att dom skiter högaktningsfullt i om den sjungs i skolorna. Det kan till och med vara så att dom klämmer i från tårna och sjunger med av glädje och välvilja!
Skulle det vara så att dom finner anstöt och illamående av sången, ja, tuff shitt! I detta landet är vi stolta över att ha dig här, det är för din skull jag sjunger!

Jag rakar huvudet, jag bär gärna en Sverigetröja, jag sjunger mycket gärna vår Svenska nationalsång!
Det gör jag för att jag är stolt över att vi faktiskt värnar och hjälper andra människor i nöd!
Det gör jag för att jag tror och hoppas att Sverige bidrar med en värld utan krig och svält!
Jag gör det framför allt framför tv-n då ett av våra landslag spelar om ära och berömmelse!
Jag gör det för att jag är SVENSK!

En mycket blå/gul,
Ted!

Ps. Ett litet tillägg bara, jag menar abselut inte att vi ska glömma vårat lands historia, heller inte det facto att vi varit en stormakt. Jag menar bara att det nödvändigtvis inte behöver vara just det vi tänker på när vi sjunger för full hals! Vi kan ju vara stolta över att vi tagit vårat förnuft till fånga och lärt oss av historien! Ds.

Kommentarer
Postat av: N.Levinson

Bra skrivit. O för en gångs skull så delar vi åsikt. Du gamla, du fria du fjäll höga nord...........

2010-05-06 @ 21:12:51
Postat av: Ted!

Du tysta du glädje rika sköna.....!

2010-05-07 @ 00:40:34
URL: http://idregut.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0