Nationalsången...igen!

Har i ett tidigare inlägg haft invändningar om att nationalsången inte sjungs i dom Svenska skolorna!

Har gått och funderat på detta och på kommentarer jag fick på detta inlägg, med hjälp av dessa kommentarer och mitt eget funderande måste jag nog retirera!!!

Nåja, jag var inte sååå påstridig, vad det gäller att den skulle sjungas menar jag, det var väl mer inställningen till varför den i så fall inte sjöngs.

Nu har jag tittat lite i detta ämne, samt rannsakat mitt minne, JAG TROR ALDRIG JAG NÅGONSIN HAR SJUNGIT NATIONALSÅNGEN PÅ SKOLAVSLUTNINGEN!!!

Den som kan påvisa att han/hon gjort detta vill jag gärna att ni skriver en kommentar om var och när! Jag har under alla dessa år jag tyckt att det är märkligt att vi inte sjunger den i skolan gått och inbillat mig att vi gjorde det. Jag har aldrig för ens nu reflekterat på om vi verkligen sjöng den på Strandskolan i Idre. Kan faktiskt i ärlighetens namn inte komma ihåg detta. Däremot vet jag med bestämdhet att vi sjöng Den blomstertid nu kommer och MÖJLIGEN Idas sommarvisa.

Sitter här och kommer inte på en endaste anledning till VARFÖR man ska sjunga nationalsången i skolan????

Har också tagit reda på att vi i Sverige har faktiskt ingen officiell nationalsång??? VA! Var min första reaktion, men så är det gott folk, nationalsången är inte officiell. Märkligt men sant.

Har läst ett antal artiklar i detta ämne och om jag ska dra en slutsatts om varför denna debatt har kommit upp så blir det som följer.

Det är taget ett beslut på att skolavslutningarna inte ska väcka religiös anstöt (kommer inte ihåg om det exakt stod så, men nått däråt var det) Dvs att man inte ska ha en religiös anspelning på skolavslutningen, vad som tycks om det i våra röda stugor kommer det säkert att debatteras om till dödedagar! Vilket i sig är konstigt så förbannat religiösa som vi är i det här landet!! Men det skulle ju då i sin tur medföra att Den blomstertid nu kommer är i farosonen då detta i högsta grad är en kristen psalm.

Detta tror jag är rasisters och extremisters språngbräda för att skapa en myt som inte finns, man tolkar det beslut som tagits ang. den religiösa biten som att vi "Svenskar" inte längre ska få ha en Svensk skolavslutning. Där till är det någon av dessa spegelskallar som fått för sig att på den tiden när HAN gick i skolan och satt med en thinnertrasa i näven "DÅ sjöng vi minsann nationalsången på avslutningen!!!" Dhöö!

Jag ber härmed officiellt om ursäkt för mina fördomar (som jag inte ens visste att jag hade ska jag tillägga), men det är nog så att, myter skapar fördomar, fördommar skapar lögner!

Skulle bara till sist vilja rekomendera några sånger till skolavslutningen, dom minsta barnen skulle kunna fortsätta med Idas sommarvisa, sedan finns det ju ett otal alternativ. Men magnum Bonums gamla dänga: Efter plugget skulle kanske passa in, eller Alice Coopers: Shool´s out! kanske är nått för dom lite mer hågade.

Huvudsaken är väl att ungarna är glada på skolavslutningen, sen vad vi sjunger kan väl för fan kvitta!!

En fortfarande blå/gul Ted!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vart tipsad om din sida, då jag själv skrev just om det på min blogg.

Till frågan, så besvaras den med; <ja jag har sjungt den i min ungdom på skolavslutningarna.

Även så sjungs den på Idre och jag som icke svensk har aldrig ens funderat tanken på att det skulle vara fel.

2010-05-24 @ 02:11:07
URL: http://rexivus.blogspot.com/
Postat av: Ottosson

Vi sjöng den någon gång under mellanstadietiden på Åkerboskolan uppe i Löttorp vet jag bestämt. Ståendes på skolgården under flaggstången dagen till ära.

2010-06-07 @ 12:02:39
Postat av: Ted!

Det har jag också gjort, när skolavslutningen inföll den 6/6 dvs, nationaldagen!

2010-06-08 @ 08:16:46
URL: http://idregut.blogg.se/
Postat av: Ottosson

Läste mellan raderna tror jag bestämt.. På skolavslutningen de dagar den 6:e juni inte stod i kalendern sjöngs den aldrig så vitt jag vet, helt riktigt!

2010-06-08 @ 11:12:51
Postat av: Christina Ahlberg

Hej!

Läste dina tankar om att sjunga svenska nationalsången på skolavslutningen. Jag är 66:a och minns inte om vi sjöng den eller inte. Men min dotter går i Montessoriskola i Strängnäs. Deras skolavslutning är mycket trevlig. Det byggs upp en scen på innergården, elever har framträdanden, det framförs tal och stipendieutdelning och mycket mer under 1 ½ timme. Man kan ha med sig egen fikakorg och bara sitta och mysa kring alla trevliga människor. Sedan avslutas allt med att man vänder sig mot den vajande svenska blågula fanan och sjunger (och alla sjunger faktiskt) den svenska nationalsången. Mycket högtidligt! :-)

2010-07-11 @ 00:13:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0