Dra i spaken!

Konsten att förklara varför!

Att peka med hela handen och få människor att göra, i deras ögon helt meningslösa och idiotiska saker, har militärer och övriga högt uppsatta personer lyckats med i år tusenden.

 

Eleven som vi har ombord tyckte att jag förklarade metodiskt och så ”Man fattar varför man ska göra det” som han uttryckte sig. Detta fick mig att minnas en liknande episod fast med helt andra utgångar.

 

Styrmannen vi hade ombord just då hade för vana att beordra folk både till höger och vänster, han pekade inte bara med hela handen utan även med armbåge och axel, vete fan om inte knäna var med på ett hörn också, i alla fall, en gång sa han till en elev att han skulle göra nått, kommer inte ihåg vad det var, men det är oväsentligt. När eleven fråga varför han skulle göra det, svarade han kort och kott, - Håll käften ungjävel och gör som du blir tillsagd!

 

Detta gjorde att eleven för det första blev lite osäker, för det andra blev det inte riktigt rätt pga att han inte kunde läsa styrmannens tankar, gjorde han ju följaktligen inte som styrmannen tänkte, dessutom försvann styrman där ifrån och förväntade sig att det skulle bli gjort.

 

Detta kom naturligtvis fram vid matbordet senare på kvällen, styrman skällde ut eleven för att han inte gjort rätt, och när han försökte förklara sig fick han fan för att han ”käftade”!

 

Jaha du, tänkte jag, sa ingenting för ens idioten hade gått, förklarade för eleven att han inte gjort nått fel, talade om för honom att jag skulle visa honom i morgon hur han skulle göra, sen la jag till, - sen ska vi lära styrman en läxa!

 

Nästa dag gick jag upp i styrhytten när han hade vakten, talade om för styrman att den här spaken (pekade på en spak som tagits ur bruk för många år sedan) måste du dra i en gång var 4:e timme, jag har nog glömt att tala om det för dig, jag gör det nerifrån maskinen också, men det är bra om du gör detta i fall jag skulle glömma det och det är viktigt att det blir gjort!

 

Frågan kom ju som ett brev på posten – Varför då? Jag svarade helt enkelt, det ligger utanför din befattningsgrad att få veta detta! He he, jävlar vad det snurrade i skallen på honom, det blev ett jävla liv, ”jag har jävlar i mig en högre befattning än dig” bara så jag visste!

Ja om du säger det så, sa jag och gick där ifrån.

 

Nu hade jag informerat kapten om detta, han flinade bara och sa, du är ju ta mig fan inte frisk någonstans, men han såg med pliriga ögon fram emot resultatet.

 

Resultatet, ja det blev som jag trodde, jag kunde inte veta säkert, men jag anade att han skitit i att dra i spaken, så nästa dag, ca: 4 timmar in på hans vakt gick jag upp på bryggan och låtsades andfådd – Va fan! Har du inte dragit i spaken i alla fall nu?!? Nu har ju propellerpumpen lagt av, det går varmt utav bara helvete där nere!!!

 

Men…? Det kunde du väl ha sagt att det var till den spaken gick, då hade jag ju aldrig glömt det!! Nä just det sa jag, tänk vad mycket enklare det blir när man vet varför man ska göra en sak, tänk på det nästa gång innan du skriker på eleverna!!

 

Hans nästa uttalande blev – ska jag dra i spaken nu då, eller har du gjort det! Ha ha!

 

Så vitt jag vet, drar han i spaken än!

 

Ted!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0